Alles wat je moet weten over SaaS software

Software as a service, vaak afgekort als SaaS, soms ook software on demand genoemd, is software die als een online dienst wordt aangeboden. Je hoeft de software dus niet aan te schaffen. In veel gevallen sluit je bijvoorbeeld een contract per maand of per gebruiker af. De aanbieder zorgt voor installatie, onderhoud en beheer, jij als gebruiker benadert de software over het internet bij de SaaS-aanbieder. Bekende voorbeelden van een SaaS oplossing zijn Exact Online, Office 365 en Netflix

Wat is het verschil tussen SaaS en ASP

Het idee om de hosting van zakelijke software centraal te regelen, bestaat al veel langer. Met de opkomst van het internet, werden er in de jaren negentig Application Service Providers (ASP’s) ontwikkeld. Deze ASP’s verzorgden wel het beheer en de hosting van de diverse applicaties van externe softwareleveranciers, maar nog steeds diende je de software te installeren op de computer van de gebruiker.

SaaS is een goed doorontwikkelde en verbeterde versie van het ASP-model. Tegenwoordig beheren de leveranciers hun eigen software en er hoeft niets meer te worden geïnstalleerd. Je kunt de software heel eenvoudig bereiken via het internet – of beter gezegd, via de Cloud. Dit wordt Cloud computing genoemd. Met Cloud-computing kunnen je, als bedrijf, via internet computerdiensten afnemen, zoals je bij een nutsbedrijf water of elektriciteit afneemt.

Wat zijn de voordelen van SaaS software

Als je met het idee speelt om voor jouw bedrijf over te stappen naar een Cloud gebaseerde SaaS-oplossing, ben je waarschijnlijk erg benieuwd wat dan de voordelen voor jou kunnen zijn.

We hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

 1. Lage kosten voor set-up en infrastructuur. 
 2. Overal toegankelijk. 
 3. Snelle implementatie. 
 4. Schaalbaarheid.
 5. Toonaangevende Service Level Agreements (SLA’s) voor de beschikbaarheid en de prestaties
 6. Geregeld automatische updates.
 7. Beveiliging op het hoogste niveau.

Voor het MKB

Voor het MKB is SaaS een echte doorbraak. In de tijd dat er alleen maar client-serversoftware was, waren het vooral de grote ondernemingen die voordeel hadden van de technologische trends. Die hadden het vermogen om flink te investeren en beschikten over een eigen IT-afdeling die de implementatie, het onderhoud en de beveiliging voor haar rekening nam.

SaaS biedt daar verandering in.

Alles wat er aan infrastructuur nodig is, kan met SaaS worden geboekt als maandelijkse uitgave. Deze maandelijkse kostenpost kan worden verhoogd of verlaagd wanneer jouw bedrijf groeit en verandert.

Je besteedt ermee de implementatie en het beheer van belangrijke functionaliteit uit. Waardoor jij, als groeiend bedrijf, je volledig kunt richten op de kernactiviteiten. Je ervaart, als bedrijf, ook de extra voordelen als een snelle set-up, minimale investeringen vooraf, de mogelijkheid om op afstand te werken en de schaalbaarheid.

Voor grote ondernemingen

Is jouw onderneming uit zijn MKB jas gegroeid? Ook deze grote ondernemingen zijn inmiddels doordrongen van de praktische voordelen van SaaS voor hun grootschalige bedrijfsoplossingen. Wanneer alle functionaliteit wordt ondergebracht op een overkoepelend platform, profiteert ook jouw bedrijf van verbeterde schaalbaarheid, lagere kosten, een hogere snelheid en een efficiëntere service.

Heeft jouw organisatie meerdere vestigingen die in verschillende landen, tijdzones en locaties actief zijn? Cloud gebaseerde SaaS is in zo’n geval een ideaal hulpmiddel om iedereen toch op dezelfde manier te laten werken, tegen veel lagere kosten.

Het is ook mogelijk om de verouderde systemen te integreren, zodat, binnen jouw organisatie, alle bedrijfsvoorzieningen onderling met elkaar zijn verbonden. Op deze manier voorkom je problemen met incomplete rapportages en ontbrekende gegevens, en ontstaat een efficiënte wisselwerking.

Dat was veel informatie!

We zetten de belangrijkste punten van dit artikel nog even op een rij:

 • Wat is Software-as-a-Service (SaaS)?
  Het biedt via internet toegang tot softwareapplicaties, meestal op abonnementsbasis. E-mail, instant messaging en CRM zijn een paar veelvoorkomende SaaS-toepassingen.
 • Hoe is SaaS ontstaan?
  Het komt voort uit Application Service Providers en het Cloud computing-model.
 • Wat zijn de voordelen?
  De zakelijke voordelen van SaaS zijn onder meer een grotere efficiëntie, kostenbesparingen, overal toegankelijke services, schaalbaarheid en een betere beveiliging.
 • Welke voorzieningen biedt het?
  Van SaaS kun je het volgende verwachten: een Cloud architectuur met meerdere tenants (ook wel containers of cubes genoemd), toegang via elk apparaat met een internetverbinding, actuele data en functionaliteit voor interne samenwerking.
 • Wat is het verschil tussen SaaS en locatie gebonden software?
  Het levert betaalbare, kant-en-klare services die je nauwelijks hoeft te configureren of te onderhouden en waar weinig initiële kosten aan verbonden zijn.
 • Is het een goede optie voor mijn bedrijf?
  SaaS is geschikt voor bedrijven in alle soorten en maten. Voor start-ups is het een voordelige manier om IT-diensten uit te besteden en grote ondernemingen kunnen er bijvoorbeeld alle interne communicatie mee regelen.
 • Hoe ziet de toekomst van SaaS eruit?
  In de toekomst speelt het waarschijnlijk een nog grotere rol voor bedrijven, zodat die zich volledig op hun kernactiviteiten kunnen concentreren.

Heb je vragen of wil je meer weten?

We helpen je graag verder.

Contact

Deze website is beschermd door reCAPTCHA, het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing. Bij gebruik ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Offerte aanvragen

Heb je relevante bestanden zoals documentatie? Voeg deze dan ook toe:
Deze website is beschermd door reCAPTCHA, het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing. Bij gebruik ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.
Solliciteren voor de functie

Alles wat je moet weten over SaaS software

Upload hier je CV
Deze website is beschermd door reCAPTCHA, het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing. Bij gebruik ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Open sollicitatie

Upload hier je CV
Deze website is beschermd door reCAPTCHA, het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing. Bij gebruik ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.